
STATUTORY INSTRUMENTS

1999, No. 16

The Defence (Officers) Regulations 1999 made under sec­
tion 13 of the Defence Act, Cap. 132 by the Governor­
General after consultation with the Council.

1 • These Regulations may be cited as the Defence (Officers) 
Regulations 1999.

Short title.

2. In these Regulations -’’ante date” means a period of 
commissioned service in any rank previously taken into consid­
eration and granted by the Council under special circumstances.

■ Interpretation.

“Council” has the same meaning assigned to it in the Defence 
Act, Cap. 132.

‘ ‘the force” has the same meaning assigned to it in the Defence 
Act, Cap. 132.

‘ ‘mi sconduct” means the improper or unprofessional behaviour 
or any action showing neglect or unbecoming the character 
of the officer.

3. (1) No person may be granted a commission, other than 
an honorary commission, in the Force unless he is a citizen of 
Antigua and Barbuda or a commonwealth citizen.

Eligibility of Offic­
ers.

(2) The Council may, where it considers it necessary, recom­
mend a Commonwealth citizen, other than citizen of Antigua and 
B arbuda, totheregular force and b ased on the recommendation, the 
Governor-General grants him a commission.

(3) Subject to regulation 3(2), an officer may only be appointed 
to the regular force, on the approval of the Governor-General after 
granting him a commission.

4. (1) The Governor-General  may appoint the following Offic­
ers of the Force.

Officers appointedby 
the Governor-Gen­
eral.

(a) Colonels

(b) Lieutenant Colonels



(c) Majors

(d) Captains

(e) Lieutenants and Second Lieutenants

(2) In addition to the Officers specified in paragraph 4 (1), 
the Governor-General in consultation with the Council may 
appoint fit and proper persons to be Officers for the purpose of 
performing the duties of Judge Advocate, Surgeon, Chaplain 
and such persons may hold such rank and seniority as may be 
proper and as the Council may from time to time recommend.

Promotin of officers 5. (1) Subject to regulation 5(2), an Officer of the Regular 
oftheRegular Forces Force is eligible for promotion:

(a) to the rank of lieutenant, after two years in the rank
of second lieutenant.

(b) to the rank of captain, after five years in substantive 
rank of lieutenant; and

(c) to the rank of major, after seven years in the 
substantive rank of captain.

(2) An officer of the Regular Force, other than a Quarter­
master Officer, unless exempted by the Council, may only be 
promoted to a substantive rank lower than that of lieutenant­
colonel if he passes such examination or test as the Council may 
approve for promotion to that rank.

(3) For the purposes of regulation 5 (1) (a), two years service 
in the rank of second lieutenant, prior to promotion to the rank 
of lieutenant does not include the period of service as an officer 
cadet immediately proceeding the grant of commission in the 
Force; nor does it include any period by which a period of 
training as an officer cadet has been extended by reason of the 
fact that the officer cadet had been relegated.

(4) For the purposes of regulation 5(1), the number of years 
commissioned service to the promotion of:

(a) an officer who immediately proceeding the grant­
ing of a commission in the regular force, was in full 
time commissioned service in a Commonwealth 
force will require the same qualifying period of 
service as stipulated for the respective rank in the 
said regulation.



(b) For an officer of the regular force a period of 
commissioned service in any rank referred to in that 
sub-regulation includes any period of ante-date 
granted by the Council in respect of that rank.

(5) For the purposes of regulation 5(4)(b), where special 
circumstances exist, the Council may consider and grant an 
officer a period, to be known as period of ante-date, from which 
his commission shall be deemed to have commenced for the 
purposes of seniority, pay or pension.

(6) A Quartermaster Officer of the regular force shall be 
eligible for promotion to the higher substantive rank on comple­
tion of the following periods of commissioned service -

(a) to captain after seven years as a substantive lieuten­
ant.

(b) to Major after seven years as a substantive captain.

(7) For the purposes of paragraph (6) the service of a 
Quartermaster Officer who immediately before the grant of his 
commission in the Regular Force and while as a Warrant Officer, 
non-commissioned officer or soldier, the council shall take into 
account such manner as the Commander of the force may recom­
mend. However, any service as an apprentice shall not be counted.

(8) Promotion to any rank above that of substantive Major 
is by selection and recommendation by the Council to the 
Go vernor- General.

6. (1) The promotion of officers of the volunteer element Promotion of officers 
and the reserve who satisfy the requirements of regulation 3, of the volunteer and 
will be based on the recommendations by the Commander of the reserve elements 
force to the Council thereafter, for the council’s concurrence and or 
recommendations to the Governor-General for his approval.

7. (1) An officer may be promoted to act in any rank to fill conferment of acting 
a vacancy in the establishment of a unit by the same authority, and local rank, 
acting in the like manner, as is required by these regulations for 
the purpose of making a substantive appointment to that rank.

(2 ) Where a higher rank is necessary for the purposes of 
status or seniority, higher rank (to be known as local rank) up 
to the rank of local Captain may be granted to an officer by the 
Commander for a period of ninety (90) days. If an extension is 
necessary, consultation with the Security Council is required. Local 
rank of Major and above may be conferred by the Security Council.



3) Local ranK snail not carry any advantages as regards pay, 
retirement or retirement pay.

Retirement on attain­
ing age limit

8. (1) Subject to these regulations an officer shall retire on 
attaining:

(a) in the case of lieutenant-colonel or higher rank, the 
age of fifty-five years;

(b) in the case of major, the age of fifty years.

(c) in the case of captain, the age of forty-seven years;
and

(d) in the case of lieutenant and second lieutenant, the 
age of forty-five years.

(2) Subject to regulation 8(3) when an officer of the rank of 
major or lower attains the retiring age appropriate to his rank, 
he may be transferred to the reserve and may serve there until 
he attains the age of fifty-five years.

(3) Nothing in this regulation prevents the appointment of 
any rank referred to in this regulation for such period as is 
specified in the instrument of appointment of any person who 
has attained the retiring age appropriate to that rank, if the 
Council so recommends.

Voluntary retirement 
or resignation.

9. The Governor-General may, after consultation with the 
Council, permit an officer at his request to retire or resign his 
commission.

Medically unfit 10. An officer, who is unfit for military service by reason of 
ill-health by a medical authority so approved by the Council, 
shall be recommended by the Council to the Governor-General 
to be retired.

Removal from office 
for misconduct.

11. The Governor-General may, after consultation with the 
Council, remove an officer from the Force for misconduct.

Compulsory retire­
ment or resignation.

12. (1) An officer may only be called upon to retire or resign 
his commission by the Council.

(2) The Council may at any time call upon an officer to retire 
or resign his commission for misconduct or for reasons other 
than misconduct.



(3 ) If an ofticertails to retire or resign his commission when 
called upon to do so by the Council, the Governor-General in 
consultation with the Council shall terminate his commission.

13. Where an officer of an appropriate rank desires to resign his 
commission because of a satisfactory reason, he may be considered 
for service in the reserve based on the recommendations by the 
Council to the Governor-General.

Consideration for ser­
vice in the reserve.

14. (1) A person may be granted an honorary commission in 
such rank and subject to such conditions as are specified by the 
Governor-General.

Honorary commis­
sion.

(2) Apersongrantedan honorary commission in any rankis not 
entitled to any pay, allowance, pension, gratuity or other emolu­
ment.

Made this 1st day of April, 1999.

James B Carlisle, 
Governor-General.
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