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CARGO REGULATIONS 1969 

[made under section 76 of the Marine Board Act 1962 [title 22 item 3] and 
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6 Commencement [omitted] 

Interpretation 
1 In these Regulations, unless the context otherwise requires— 

"cargo" means goods, produce, or merchandise which have been 
unloaded from or which it is intended should be loaded on, 
any ship; 

"consignee" means the person to whom cargo is consigned or the 
person in possession of a bill of lading or other document 
entitling him to cargo; 

"delivery order" means a document in such form as may be 
approved by the Ports Authority issued by or on behalf of the 
consignee to any person authorizing that person to take 
delivery of cargo; 
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"handle" includes moving by means of any device or machine; 

"licence" means a licence to act as a terminal operator issued 
under Regulation 2, and cognate expressions shall be 
construed accordingly; 

"shipping order" means a document issued by or on behalf of the 
shipper of any cargo, and endorsed by or on behalf of the 
shipping company to show the ship in which the cargo is to 
be loaded, to a terminal operator authorizing the terminal 
operator to accept cargo for the purpose of shipment from 
Bermuda ; 

"terminal operator" means a person who handles cargo within 
the docks of the ports of Bermuda. 

Licence to act as terminal operator 
2 (1) The Ports Authority may on application made under this 
Regulation, issue a licence to any person to act as a terminal operator. 

(2) An application made under this Regulation shall be in 
writing in such form as may from time to time be prescribed by the Ports 
Authority and shall contain such information as, in the opinion of the 
Ports Authority, is necessary to enable it to consider the application. 

(3) If the Ports Authority intends to refuse a licence to any 
applicant the Ports Authority shall give to the applicant notice of its 
intention to do so and an opportunity of making representations in 
writing and shall after considering such representations inform the 
applicant of its decision in the matter. 

(4) A licence shall be in such form as the Ports Authority may 
determine and may be subject to such terms and conditions as the Ports 
Authority may think fit to specify therein. 

(5) A licence may be revoked if, in the opinion of the Ports 
Authority— 

(a) the holder has ceased to carry on business as a terminal 
operator; or 

(b) the holder is in breach of any of the terms and 
conditions specified in the licence; or 

(c) the holder has acted in contravention of these 
Regulations: 

Provided that before revoking a licence the Ports Authority shall 
give notice to the holder of its intention to do so and an opportunity of 
making representations in writing and shall after considering such 
representations inform the holder of the licence of its decision in the 
matter.  
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Only licensed terminal operator to handle cargo 
3 (1) No person other than a licensed terminal operator shall 
handle cargo within the ports. 

(2) For the purposes of this regulation a person shall not be 
deemed to handle cargo if— 

(a) the purpose of such handling is the storing of the cargo 
on a vehicle under that person's control upon which the 
cargo is being removed from the port; or 

(b) that person is an officer of the Customs Department, a 
police officer or other public officer acting in the course 
of his duties as such. 

Presentation of bills of lading; delivery orders; shipping orders 
4 (1) No person shall obtain delivery of cargo from a port, unless 
that person presents to a terminal operator, either— 

(a) a bill of lading relating to such cargo; or 

(b) a delivery order relating to such cargo. 

(2) No terminal operator shall accept delivery of any cargo for 
shipment from a port unless there is delivered with that cargo a shipping 
order. 

Maximum charges 
5 A terminal operator shall not charge the consignee or shipper of 
cargo for the delivery or acceptance of cargo in the ports rates greater 
than those approved by the Ports Authority by notice published in the 
Gazette. 

Special licensing provisions 
5A (1) Nothing in these Regulations shall derogate from the powers 
and responsibilities of the Corporation of Hamilton or the Corporation of 
St. George's or the West End Development Corporation to maintain, 
supervise and operate their respective docks. 

(2) Where acting in pursuance of any written special or general 
directions of the Ports Authority given under section 73(1) of the Marine 
Board Act 1962 [title 22 item 3] the Corporation of Hamilton or the 
Corporation of St. George's or the West End Development Corporation 
enter into an exclusive licensing agreement with any person under the 
Municipalities Act 1923 [title 4 item 1]or the West End Development 
Corporation Act 1982 [title 20 item 6], as the case may be, to act as a 
terminal operator at any dock within their jurisdiction regulation 2 shall 
have no effect save as provided in paragraph (5) of this regulation, but 
the following paragraphs shall apply. 
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(3) Any such exclusive licensing agreement shall be subject to 
the written approval of the Ports Authority and from the date of such 
approval a licence shall be deemed also to have been issued by the Ports 
Authority under regulation 2 to the person concerned for the duration of 
the agreement and in accordance with the terms and conditions thereof. 

(4) Where an exclusive licensing agreement has been issued in 
respect of a particular dock and in accordance with paragraph (3) a 
licence is deemed to have been issued by the Ports Authority under 
regulation 2 no other licence shall be issued in respect of that dock, save 
as provided in paragraph (5). 

(5) Where the Ports Authority considers it expedient that a 
terminal operator be licensed to perform a specific stevedoring operation 
on a dock in respect of which an exclusive licensing agreement is in 
force, the Ports Authority may, subject to the directions (if any) of the 
Minister given under section 7(1) of the Marine Board Act 1962 [title 22 
item 3] and after consultation with the Corporation of Hamilton or the 
Corporation of St. George's or the West End Development Corporation, as 
the case may be, issue a licence under regulation 2 to an applicant for 
the purpose of performing that operation. 

Commencement 
6 [omitted] 

 

 

 

 

 

[Amended by 

BR 59/1987] 


