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The Chief Justice, in exercise of the powers conferred by section 
24A of the Coroners Act 1938 makes the following Rules: 

Citation 
1 These Rules may be cited as the Coroners Rules 2000. 

Interpretation 
2 In these Rules — 

"Act" means the Coroners Act 1938; 

"appropriate officer" means the person appointed under section 
11A of the Act; 

"Coroner" means a coroner appointed under section 3 of the Act. 

POST-MORTEM EXAMINATIONS 

Delay 
3 Where a Coroner directs or requests that a post-mortem 
examination shall be made, it shall be made as soon after the death of 
the deceased as is reasonably practicable. 

Medical practitioner making post-mortem examination 
4 (1) In considering what legally qualified medical practitioner 
shall be directed or requested by the Coroner to make a post-mortem 
examination the Coroner shall have regard to the following 
considerations: 

(a) the post-mortem examination shall be made, whenever 
practicable, by a pathologist with suitable qualifications 
and experience and having access to laboratory facilities; 

(b) if the Coroner is informed by the Commissioner of Police 
that a person may be charged with the murder, 
manslaughter or infanticide of the deceased, the Coroner 
should consult the Commissioner regarding the legally 
qualified medical practitioner who is to make the post-
mortem examination. 

Report on post-mortem examination 
5 (1) The person making a post-mortem examination shall report 
to the Coroner. 
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 (2) Unless authorised by the Coroner, the person making a 
post-mortem examination shall not supply a copy of his report to any 
person other than the Coroner. 

Premises in which post-mortem may be conducted 
6 (1) Every post-mortem examination shall be made in premises 
which are adequately equipped for the purpose of the examination. 

 (2) Where a person dies in a hospital possessing premises so 
equipped, any post-mortem examination of the body of that person shall 
be made in those premises unless the Coroner otherwise decides. 

INQUESTS 

Formality 
7 Every inquest shall be opened, adjourned and closed in a formal 
manner. 

Inquest in public 
8 Every inquest shall be held in public. 

Days on which inquest not to be held 
9 An inquest shall not be held on a public holiday. 

Examination of witnesses 
10 Unless the Coroner otherwise determines, a witness at an 
inquest shall be examined first by the Coroner or the appropriate officer 
and, if the witness is represented at the inquest, lastly by his 
representatives. 

Self-incrimination 
11 (1) No witness at an inquest shall be obliged to answer any 
question tending to incriminate himself. 

 (2) Where it appears to the Coroner that a witness has been 
asked such a question, the Coroner shall inform the witness that he may 
refuse to answer. 

Request for adjournment 
12 (1) If the Commissioner of Police or the Director of Public 
Prosecutions requests the Coroner to adjourn an inquest on the ground 
that a person may be charged with an offence referred to in section 18(1) 
of the Act or any other offence committed in circumstances connected 
with the death of the deceased, the Coroner shall adjourn the inquest for 
twenty-eight days or such longer period as he sees fit. 
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 (2) The Coroner may comply with a request from the 
Commissioner of Police or the Director of Public Prosecutions for a 
further adjournment. 

Coroner to adjourn in certain other cases 
13 (1) If during the course of an inquest evidence is given from 
which it appears to the Coroner that the death of the deceased is likely to 
be due to an offence referred to in section 18(1) or any other offence 
committed in circumstances connected with the death of the deceased, 
and that a person might be charged with such an offence, then the 
Coroner, unless he has previously been notified by the Director of Public 
Prosecutions that adjournment is unnecessary, shall adjourn the inquest 
for fourteen days or for such longer period as he may think fit and send 
to the Director particulars of that evidence. 

 (2) At any time before the date fixed for the holding of the 
adjourned inquest, the Director of Public Prosecutions may ask the 
Coroner for a further adjournment and the Coroner may comply with his 
request. 

Coroner to furnish certificate after adjournment 
14 Where an inquest is adjourned for any reason, within 15 days of 
the adjournment the Coroner shall send to the Registrar-General a 
certificate stating the particulars necessary for the registration of the 
death so far as they have been ascertained at the inquest. 

Coroner to notify Registrar of Supreme Court in certain cases 
15 Where a person is committed for trial to the Supreme Court and 
the Coroner has adjourned an inquest until after the conclusion of the 
criminal proceedings, the Coroner shall inform the Registrar of the 
Supreme Court of the adjournment of the inquest. 

Prevention of similar fatalities 
16 A Coroner who believes that action should be taken to prevent 
the recurrence of fatalities similar to that in respect of which the inquest 
is being held may announce at the inquest that he is reporting the 
matter in writing to the person or authority who may have power to take 
such action and he may report the matter accordingly. 

SUMMONING OF JURORS AND EXCUSAL FROM JURY 
SERVICE 

Summoning of jurors 
17 Subject to the provisions of these Rules, the person to whom the 
Coroner's warrant is issued under section 11 of the Act for the 
summoning of persons to attend as jurors at inquests shall have regard 
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to the convenience of the persons summoned and to their respective 
places of residence. 

Method of summoning 
18 Subject to the provisions of these Rules, jurors shall be 
summoned by notice in writing sent by post or delivered by hand and a 
notice shall be sent or delivered to a juror at his address as shown in the 
electoral register. 

Notice to accompany summons 
19 A written summons sent or delivered to any person under 
section 11 of the Act shall be accompanied by a notice informing him— 

(a) of the effect of Rules 22 and 23; and 

(b) that he may make representations to the appropriate 
officer with a view to obtaining the withdrawal of the 
summons, if for any reason he is not qualified for jury 
service, or wishes or is entitled to be excused. 

Withdrawal or alteration of summons 
20 If it appears to the appropriate officer, at any time before the day 
on which any person summoned under section 11 of the Act is to attend,  
that his attendance is unnecessary, or can be dispensed with, the 
appropriate officer may withdraw or alter the summons by notice served 
in the same way as a notice of summons. 

Excusal for previous jury service 
21 (1) If a person summoned under section 11 of the Act shows to 
the satisfaction of the appropriate officer or of the Coroner— 

(a) that he has served on a jury, or duly attended to serve 
on a jury, at inquests held on three or more days in the 
period of one year ending with the service of the 
summons on him; 

(b) that he has served on a jury, or duly attended to serve 
on a jury, in the Supreme Court in the period of two 
years ending with the service of the summons on him; or 

(c) that the Supreme Court or a coroner has excused him 
from jury service for a period which has not terminated, 

the appropriate officer or the Coroner shall excuse him from attending, 
or further attending, in pursuance of the summons. 

 (2) In reckoning the days for the purpose of paragraph (1)(a) no 
account shall be taken of any day or days to which an inquest is 
adjourned. 
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Excusal for certain persons and discretionary excusal 
22 (1) A person summoned under section 11 of the Act shall be 
entitled, if he so wishes, to be excused from jury service if he is among 
the persons for the time being listed in the First Schedule to the Jurors 
Act 1971. 

 (2) If any person so summoned shows to the satisfaction of the 
appropriate officer or of the Coroner that there is good reason why he 
should be excused from attending in pursuance of the summons, the 
appropriate officer or the Coroner may excuse him from so attending and 
shall do so if the reason shown is that the person is entitled under 
paragraph (1) to excusal. 

Discharge of summons in case of doubt as to capacity to act 
effectively as a juror 
23 Where it appears to the appropriate officer, in the case of a 
person attending in pursuance of a summons under section 11 of the 
Act, that on account of physical disability or insufficient understanding 
of English there is doubt as to his capacity to act effectively as a juror, 
the person may be brought before the Coroner, who shall determine 
whether or not he should act as a juror and, if not, shall discharge the 
summons. 

DOCUMENTS AND EXHIBITS 

Retention and delivery or disposal of exhibits 
24 Every exhibit at an inquest shall, unless a court otherwise 
directs, be retained by the Coroner until he is satisfied that the exhibit is 
not likely to be, or will no longer be, required for the purposes of any 
other legal proceedings, and shall then, if a request for its delivery has 
been made by a person appearing to the Coroner to be entitled to the 
possession thereof, be delivered to that person, or, if no such request has 
been made, be destroyed or otherwise disposed of as the Coroner thinks 
fit. 

Retention and delivery of documents 
25 Any document (other than an exhibit at an inquest) in the 
possession of a Coroner in connection with an inquest or post-mortem 
examination shall, unless a court otherwise directs, be retained by the 
Coroner for such period as the Chief Justice may direct: 

 Provided that the Coroner may deliver any such document to any 
person who in the opinion of the Coroner is a proper person to have 
possession of it. 

Inspection of, or supply of copies of, documents etc. 
26 (1) A Coroner shall, on application and on payment of such fee 
as may be prescribed under the Court Fees and Expenses Act 1971, 
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supply to any person who, in the opinion of the Coroner, is a properly 
interested person a copy of any report of a post-mortem examination, or 
any notes of evidence, or of any document put in evidence at an inquest. 

 (2) A Coroner may, on application and without charge, permit 
any person who, in the opinion of the Coroner, is a properly interested 
person to inspect such report,  notes of evidence, or document. 

 

 

 

Made this 4th day of February, 2000. 

 

 

 

     Chief Justice 


