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Interpretation 
1 In this Order— 

"lot" means the land within the curtilage of a building (not being 
a building ancillary to another) and in the case of land which 
is not within such a curtilage the expression shall be 
construed in conformity with the general development plan 
for Bermuda as from time to time in force; 

"well" includes any well, borehole, adit, tunnel, gallery or other 
excavation constructed or used for the abstraction of public 
water. 
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Permitted development; wells 
2 (1) Subject to this Order the development of land by the 
construction of a well shall be permitted and may be undertaken without 
the permission of the Development Applications Board. 

(2) The planning permission granted by sub-paragraph (1) shall 
have the effect of granting planning permission for any drilling, 
excavation or other engineering works which are necessary in order to 
carry out the development permitted by sub-paragraph (1). 

Limitation of permitted development 
3 Nothing in paragraph 2 shall authorize the construction of— 

(a) more than one well upon any lot; 

(b) a well upon a lot where there is already a well. 

Pump houses 
4 Subject to this Order the development of land by the 
construction of a building to house pumping equipment for the 
abstraction of water from a well shall be permitted and may be 
undertaken without the permission of the Development Applications 
Board where— 

(a) no wall of the building exceeds 1.8 metres in length; and 

(b) the building is not more than 1.2 metres in height; and 

(c) the siting of the building complies with the requirements 
of the development plan in force in the place where the 
building is situated and any zoning order or municipal 
bye-law which is in force in such place. 

Planning condition to prevail 
5 Nothing in this Order shall operate so as to permit any 
development contrary to a condition imposed on the grant of any 
planning permission under the Development and Planning Act 1974 [title 
20 item 1]. 

Building Code to prevail 
6 Nothing in this Order shall derogate from the Building Code 
1972 [title 20 item 1(f)] or any regulation under Part VIII of the 
Development and Planning Act 1974 [title 20 item 1]. 

Commencement  
7 [omitted] 

 


