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BERMUDA STATUTORY INSTRUMENT 

BR 10/1986 

FREIGHT CONTAINERS (SAFETY CONVENTION) 
REGULATIONS 1986 

[made under section 9(c) of the Health and Safety at Work Act 1982 [title 18 
item 10] and brought into operation on 14 March 1986] 

ARRANGEMENT OF REGULATIONS 

1 Citation 
2 Interpretation 
3 Application of regulations 
4 Conditions of use 
5 Approval of containers 

6 Fixing of safety approval 
plate 

7 Examination of containers 
8 Exemption 
9 Commencement [omitted] 

Citation 
1 These regulations may be cited as the Freight Containers (Safety 
Convention) Regulations 1986. 

Interpretation 
2 (1) In these regulations, unless the context otherwise 
requires— 

"the Convention" means the International Convention for Safe 
Containers signed at Geneva on 2 December 1972; 

"container" means an article of transport equipment which is— 

(a) of a permanent character and accordingly strong enough 
for repeated use; 

(b) designed to facilitate the transport of goods by one or 
more modes of transport without intermediate reloading; 
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(c) designed to be secured or readily handled or both, 
having corner fittings for these purposes; and 

(d) of a size such that the area enclosed by the outer bottom 
corners is either— 

(i) at least 7 square metres if the container is fitted 
with top corner fittings; or 

(ii) at least 14 square metres in any other case; and 
includes a container when carried on a chassis but 
does not include a vehicle or packaging, or any 
article of transport equipment designed solely for 
use in air transport, or a swap body except when it 
is carried by or on board a sea-going ship and is not 
mounted on a road vehicle or rail wagon; 

"corner fittings" means an arrangement of apertures and faces at 
either the top or the bottom or both at the top and the bottom 
of the container for the purpose of handling, stacking and 
securing or any of those purposes; 

"maintained" means maintained in an efficient state in efficient 
working order and in good repair; 

"safety approval plate" means a plate in the form and containing 
the information specified in the Schedule; 

"swap body" means a container which is specially designed for 
carriage by road only or by rail and road only and is without 
stacking capability and top lift facilities; 

"use" means use for the purpose for which the container is 
designed but shall not include— 

(a) movement to a place for remedial action provided: 

(i) so far as is reasonably practicable the movement is 
without risk to the safety of any person; and 

(ii) the remedial action is carried out before the 
container is repacked with goods; 

(b) if the container is not loaded with goods— 

(i) transport to a place for testing the container to 
obtain approval under Regulation 5; or 

(ii) delivery of the container to its purchaser by the 
vendor or his agent. 

(2) Unless the context otherwise requires, any reference in 
these regulations to— 
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(a) a numbered regulation is a reference to the regulation of 
these regulations which bears that number; 

(b) a numbered paragraph is a reference to that paragraph 
so numbered in the regulation in which the reference 
appears; 

(c) "the Schedule", is a reference to the Schedule to these 
regulations; 

(d) any document, operates as a reference to that document 
as revised or re-issued from time to time. 

Application of regulations 
3 These regulations apply to any container used at work, or 
supplied for use at work, and which is in Bermuda. 

Conditions of use 
4 (1) The owner or lessee of a container shall not use or permit 
that container to be used unless— 

(a) it has valid approval in accordance with regulation 5; 

(b) it has a valid safety approval plate fixed to it in 
accordance with regulation 6; 

(c) it is properly maintained; 

(d) the examination requirements in regulation 7 are met in 
respect of that container; and 

(e) all markings on the container showing maximum gross 
weight are consistent with the maximum gross weight 
information on the safety approval plate, except that if 
construction of the container commenced before 1 
January 1984, then compliance with this sub-paragraph 
is not required before 1 January 1989. 

(2) Any other person using or permitting the use of a container 
shall, so far as is reasonably practicable, ensure that— 

(a) a valid safety approval plate is fixed to it in accordance 
with regulation 6; and 

(b) all markings on the container showing maximum gross 
weight are consistent with the maximum gross weight 
information on the safety approval plate, except that if 
construction of the container commenced before 1 
January 1984, then compliance with this sub-paragraph 
is not required before 1 January 1989. 
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(3) Where it is an express term of a bailment of a container that 
the bailee shall be responsible for ensuring that the container is 
maintained or examined, the bailee shall, in addition to any duty placed 
on him by paragraph (2), ensure that— 

(a) it is properly maintained; and 

(b) the examination requirements in regulation 7 are met in 
respect of that container. 

(4) It shall be a defence to any proceedings for using or 
permitting to be used a container which does not have a valid approval in 
accordance with regulation 5 that at the time of the contravention an 
approval had been given by an organisation authorised for this purpose 
before these regulations came into operation and such an approval had 
not ceased to be valid for the purposes for which it was given. 

(5) It shall be a defence to any proceedings for using or 
permitting a container to be used which had not been properly 
maintained or examined that at the time of the contravention a bailment 
or lease was in force in respect of the container and— 

(a) in the case of an owner, that it was an express term of 
the bailment or lease that the bailee or lessee, as the 
case may be, should be responsible for ensuring that the 
container was maintained or examined; 

(b) in the case of a lessee— 

(i) that it was not an express term of the lease that 
he should be responsible for ensuring that the 
container was maintained or examined; or 

(ii) that he had become a lessor under a further 
lease and that it was an express term of the 
further lease that the further lessee should be 
responsible for ensuring that the container was 
maintained or examined; 

(c) in the case of a bailee that he had become a bailor under 
a further bailment and that it was an express term of the 
further bailment that the further bailee should be 
responsible for ensuring that the container was 
maintained or examine. 

Approval of containers 
5 (1) An approval referred to in regulation 4(l)(a) (whether relating 
to a design type or to an individual container) shall be valid only if— 

(a) it has been issued— 

(i) by the Minister; or 
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(ii) by a person appointed for the time being by the 
Minister in accordance with paragraph (3); or 

(iii) by or under the authority of a Government 
which has ratified or accepted or approved or 
acceded to the Convention; and 

(b) it has not ceased in accordance with paragraph (2) to be 
valid. 

(2) If— 

(a) the person who issued the approval states in writing that 
it is no longer valid; or 

(b) the Minister states in writing that the approval is no 
longer valid, whether or not it was issued by the 
Minister; 

then that approval shall cease to be valid for the purpose of paragraph 
(1). 

(3) The Minister may appoint in writing such persons as he 
considers appropriate for the purpose of issuing approvals under 
paragraph (1)(a)(ii) and any such appointment may be subject to 
conditions and limited as to time and may be varied or revoked in writing 
at any time by the Minister. 

Fixing of safety approval plate 
6 A container shall be regarded as having a valid safety approval 
plate fixed to it if— 

(a) the safety approval plate is marked and fixed to the 
container in accordance with the Schedule; and 

(b) the information on the safety approval plate is correct 
and relates to a valid approval; and 

(c) the safety approval plate is fixed either— 

(i) after the container is manufactured and before it 
is first used; or 

(ii) after the container is examined in accordance 
with regulation 7 and before it is again used. 

Examination of containers 
7 (1) The examination referred in regulation 4(l)(d) and (3)(b) shall 
be in accordance with an examination scheme or programme approved 
by the Minister for the purposes of this regulation. 
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(2) There shall be clearly marked on the container either on or 
as close as practicable to the safety approval plate all matters which the 
examination scheme or programme requires to be marked. 

(3) A fee of $200 is payable by the applicant to the Minister 
when any application for approval of a scheme or programme under 
regulation 7(1) is made. 

(4) Compliance with the procedure adopted by the State in 
which the owner is permanently resident or incorporated shall be 
deemed to be in compliance with this regulation provided the procedure 
has been approved or prescribed by the Government of that State, or by 
any organisation authorised by such a Government to act on its behalf, 
for the purpose of the Convention and that Government has ratified, 
accepted, approved or acceded to the Convention. 

Exemption 
8 The Minister may, on the advice of the Council and after 
consultation with any interested persons he considers advisable, exempt 
conditionally or otherwise any person or class of persons from any 
provisions of the regulations, provided that the standard of health and 
safety of any employee at work is not thereby adversely affected. 

Commencement 
9 [omitted] 
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SCHEDULE 

(Regulations 2 and 6) 

1 The safety approval plate required by regulation 6 shall be 
permanently fixed to the container in a position such that it is— 

(a) readily visible; and 

(b) adjacent to any other officially approved plate carried on 
the container; and 

(c) not likely to be easily damaged.  

2 The safety approval plate shall— 

(a) be in the form prescribed by figure 1 of this Schedule; 

(b) consist of a permanent, non-corroding, fireproof, 
rectangular plate measuring not less than 200mm by 
100mm; 

(c) be marked with— 

(i) the legend "CSC Safety Approval" in letters of at 
least 8mm in height; and 

(ii) the other legends and information prescribed by 
sub-paragraph (d) and by figure 1 of this 
Schedule in letters of at least 5mm in height; 

and such markings shall be permanent, clear and legible and in at least 
the English or French language, but nothing in this sub-paragraph shall 
prevent any markings for the purposes of an examination scheme or 
programme being by means of a decal; 

(d) contain the following information in at least the English 
or French language— 

(i) line 1 - the country of approval and approval 
reference; 

(ii) line 2 - the month and year of manufacture; 

(iii) line 3 - the manufacturer's identification 
number in respect of the container, or in the 
case of containers for which that number is 
unknown the owner's identification number, or 
the number allotted by the Government or 
organisation which has granted the approval; 

(iv) line 4 - the maximum gross weight in kilograms 
and pounds; 
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(v) line 5 - the allowable stacking weight for 1.8g in 
kilograms and pounds (that is to say, the 
designed maximum superimposed static 
stacking weight); 

(vi) line 6 - the transverse racking test load value in 
kilograms and pounds; 

(vii) line 7 - the end wall strength value as a 
proportion of the maximum permissible payload, 
which shall not be entered unless the end walls 
are designed to withstand a load of less or more 
than 0.4 times the maximum permissible 
payload; 

(viii) line 8 - the side wall strength value as a 
proportion of the maximum permissible payload, 
which shall not be entered unless the side walls 
are designed to withstand a load of less or more 
than 0.6 times the maximum permissible 
payload; 

(ix) line 9 - on and after 1 January 1987 (if the 
approved examination scheme or programme so 
requires)— 

(a) a legend indicating that the container is subject 
to a continuous examination programme; or 

(b) the date (expressed in month and year only) 
before which the container shall next be 
thoroughly examined. 

Lines 7 and 8 may be used for the above purposes (a) and (b) if they are 
not required to contain other information. 

Figure 1 

CSC SAFETY APPROVAL 

1 [blank]. 

2 [blank] DATE MANUFACTURED [blank] 

3 [blank] IDENTIFICATION No. [blank] 

4 [blank] MAXIMUM GROSS WEIGHT. [blank]. kg. [blank]..lb. 

5 [blank] ALLOWABLE STACKING WEIGHT FOR 1.8g                                                           
[blank] kg [blank] lb 

6 [blank] RACKING TEST LOAD VALUE kg lb 
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7 [blank] 

8 [blank] 

9 [blank] 


